Bądź fit – zdrowie i uroda

Odżywianie, dieta, odchudzanie

Wspaniała oliwa z oliwek

Stosowanie oliwy potrafi skutecznie obniżyć wysoki poziom cholesterolu, który jak wiadomo wpływ bardzo niekorzystnie na organizm. Obniżenie cholesterolu LDL, to nie jedyna właściwości, ponieważ oliwa potrafi podnieść poziom cholesterolu HDL, czyli „dobrych” tłuszczy. Stosowanie oliw jest więc zaleca osobom, które cierpią właśnie na zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL. Wielu naukowców także zgodziło się, że regularne stosowanie oliw potrafi skutecznie chronić przed chorobami serca i chorobami nowotworowymi. Jak więc widać, tak powszechnie znany produkt naprawdę skutecznie potrafi pomagać i chronić. Jest wiele rodzajów oliwy, dlatego trzeba wiedzieć jaki rodzaj wybrać. Za najlepszą oliwę uważa się extra virgi, czyli inaczej z pierwszego tłoczenia. Nadaje się ona najlepiej do spożywania nawet na surowo, ma bowiem najwięcej składników odżywczych, i warto ją często spożywać. Jednak tego rodzaju oliwa nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływam gorąca zaczyna wytwarzać niezdrowe składniki. Oprócz tradycyjnej oliwy, można także zakupić oliwę o różnych smakach, jak chili, ziołowa. Jednak najlepiej na organizm będzie działała tradycyjna oliwa z pierwszego tłoczenia. Dlatego warto posiadać ją w swoi domu i często z niej korzystać. To idealna dla zdrowia!

Stosuj regularnie oliwę z oliwek!

O tym, że oliwa z oliwek jest bogata w wiele substancji odżywczych wie chyba każdy. Przede wszystkim znana jest jako doskonały dodatek w kuchni. Można na niej smażyć, dodawać ją do sałatek, jako baza do sosu, czy też dodawać do samych, pokrojonych warzyw. Oczywiście oprócz tego, że jest wykorzystywać w kuchni można ją także wykorzystywać jako naturalny kosmetyk. To naprawdę super, w jak szybki i skuteczny sposób oliwa potrafi nawilżać skórę, a nawet włosy. Można ją śmiało używać jako naturalny balsam, czy nakładać na suche i zniszczone włosy. Szybka i skuteczna regeneracja jest gwarantowana. Przede wszystkim oliwa z oliwek jest bogata z jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które maja dobroczynny wpływ na organizm człowieka. To właśnie dzięki temu oliwa jest tak znana.